Skip to main content

Mitä tietoja optikkoliikkeestä saamasi asiakaskortti sisältää?

Asiakaskortista löytyy linssivahvuuksiesi lisäksi

  1. Silmäteräväli -mitta (PD= pupil distance) ja/tai linssien keskiöintiväli -mitta (KV).
  2. Rajankorkeus eli linssin optisen keskipisteen korkeus kehyksen alareunasta mitattuna.
  3. Linssityyppi / linssien kauppanimi, joka kertoo myös linssityypin (yksiteho, moniteho, syväterävä jne.)

Lisäksi asiakaskortista saattaa löytyä myös pintaväli (=PV) eli linssin takapinnan etäisyys silmän etupinnasta, kehyksen kaltevuus ja kehyksen kaarevuus.

Kaikki edellä mainitut mitat ovat yksilöllisiä ja toimivat vain asiakaskortissa mainitun kehyksen ja linssien kanssa. Uutta kehystä hankkiessa optometristi mittaa lähes kaikki mitat uudestaan, vaikka linssityyppi ja voimakkuudet pysyisivät samana. Vaikka ihmisen silmäteräväli (PD) ei muutu, kaikki muut mitat muuttuvat uuden kehyksen myötä. Myös linssien optisten keskipisteiden horisontaalinen etäisyys toisistaan eli
keskiöintiväli (KV) voi vaihdella riippuen linssien käyttötarkoituksesta. Silmälasien käyttäjällä voi siis olla eri silmäterävälimerkintä esim. työlasien asiakaskortissa kuin yleislasien asiakaskortissa.

Kaikki nämä mitat ovat tärkeitä silmälasilinssien toimivuuden kannalta. Silmälasilinssin optiset ominaisuudet toteutuvat parhaiten, kun silmälasilinssien asennuksessa on otettu huomioon silmälasien käyttäjän yksilölliset mitat ja silmälasikehyksen rakenteesta sekä istuvuudesta muodostuvat mitat.

Viimeisimmät artikkelit